Patarimai ir geroji praktika siekiant tvaresnės (perdirbamos) pakuotės

Lanksčių pakuočių (angl.flexible packaging) augimas yra vienas didžiausių visuose spausdinimo sektoriuose.

Pagrindiniai lanksčių pakuočių rinkos sektoriai yra maistas ir gėrimai, plataus vartojimo ir buities prekės, farmacijos ir medicinos, sveikatos priežiūros, kosmetikos ir higienos reikmenys, kt.
Key Sustainability Facts - Flexible Packaging Europe
Lanksčios pakuotės dažniausiai pasižymi geromis barjerinėmis savybėmis apsaugant gaminius dėl kombinuotos struktūros. Tačiau didžiausias iššūkis, susijęs su lanksčia pakuote, yra šių pakuočių perdirbimas.

Lietuvos lanksčios pakuotės ir etikečių gamintojai AURIKA Label and packaging manufacturer dalinasi gerosiomis praktikomis, kurios sprendžia plastiko (kompozitų) perdirbimo iššūkius, kad kuo daugiau pakuotės galėtų būti perdirbama. 

Kombinuota pakuotės struktūra pakeičiama į mono (vienos rūšies plastiko) struktūrą, tačiau išlaiko geras barjerines savybes, reikalingas gaminiams apsaugoti. Dėl šios inovacijos pakuotės tampa perdirbamos, o pakuotė atlieka tas pačias funkcijas. 



Pakuotė ir klimatas - tai dar viena globali tendencija, apie kurią vis dažniau prabyla rinkos dalyviai. AURIKA Label and packaging manufacturer pradėjo skaičiuoti anglies pėdsako emisijas pagal sertifikuotą tarptautinę sistemą. Kol kas nedaug įmonių tai daro netgi Europoje.

Pakuočių forume Lina Raulinaviciene pasidalino gerąja praktika kaip įmonėje taupomos emisijos kompozitines pakuotes keičiant į perdirbamas, monopakuotes, kaip mažėja CO2 emisijos imantis kitų sprendimų.

Daugiau informacijos:
https://aurika.lt/
https://aurika.lt/tvarumas/